maanantai 26. toukokuuta 2014

Karitsaa ja punaviinikastiketta.

Nam. Pelkkä otsikkokin saa veden herahtaan kielelle. Pääsiäisenpyhinä päätimme perinteikkäästi mekin tehdä karitsaa. Sisäfileethän on simppeliä ja hyvää, joten tahdoin panostaa kastikkeeseen ja lisukkeeksi tylsästi vaan salaattia ja wokkivihannekset.
Kastike oli sen verran hyvää, vaikka sen keittäminenkin vaati aikaa useamman tunnin, jaan reseptin nyt myös teille. Resepti on suoraan kopioitu Cebicin keittiössä, blogista.
"2 annosta
n. 300 g karitsan sisäfilettä
merisuolaa
mustapippuria
3 rkl voita

punaviinikastike
5 dl Castillo de Molina -punaviiniä
5 dl hyvää lihalientä (Puljonki)
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl voita
1 sipuli
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
8 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
½ rkl kuivattua rosmariinia
3 oksaa tuoretta timjamia
sokeria

Ota pakastetut sisäfileet sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin. Kokkauspäivänä ota fileet pari kolme tuntia ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön. Putsaa fileet irrottamalla ylimääräistä rasvaa ja poista kalvot, mausta ne reilulla suolalla ja mustapippurilla. Paista fileet juuri ennen tarjoilua. (itse lisäsin vähän minttua ja salviaa, osaan myös bbq kastiketta)
Kuori ja pilko juurekset isoiksi lohkoiksi, paista niihin kaunis väri kattilassa voissa. Lisää päälle punaviini, lihaliemi sekä balsamico, lisää mausteet. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä vajaa tunti. Siivilöi kastike puhtaaseen kattilaan, kun juurekset alkavat olla hajoamispisteessä. Anna kiehua miedolla lämmöllä lähes siirappiseksi eli kunnes kastike on tiivistynyt, muista hämmentää välillä.  Halutessasi voit keittää kastiketta vähemmän aikaa ja suurustaa sen esim. ruskealla maizena-kastikesuurusteella. Maista ja lisää sokeria taittamaan makeutta. Kastikkeessa saa olla hieman potkua ja suolaa se ei ainakaan minulla tarvinnut ollenkaan (lihaliemessä on suolaa). Pidä kastike lämpimänä tarjoiluun saakka.
Kuumenna hyvä pannu kuumaksi ja paista fileisiin voissa kaunis väri, noin kolmisen minuuttia per puoli. Anna fileiden vetäytyä hetki folion alla ja leikkaa ne vinottain muutamaan osaan. Asettele lautaselle mieleistä salaattia sekä muita lisukkeita ja asettele lautaselle fileet. Kruunaa annos valuttamalla kastiketta päälle. Koristele halutessasi annos timjamilla. " Ja oli muuten taivaallista, varsinkin liha sillä kerrankin paistoin siitä oikeen kypsyysasteeltaan, NAM <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti