torstai 20. maaliskuuta 2014

Erin 1v.

Niin se vuosi vierähti ja meidän pieni perhe on kokenut jo kaksi vauvavuotta ja nyt alamma viettämään jo toista taaperovuottakin. Aika rientää ja lapset kasvaa niinhän se menee.. Tää postaus on ollut haaveissa jo pari viikkoa, sopivaa saumaa ei vaan oo ollut. Nyt imurista lohkes kahva irti joten vähän pakkolomalle jouduin /pääsin  koneelle. Isimies meni pojan kans ulos ja Erinkin päikkäreillä.
No justhan mie kirjottelin 10kk;s postausta ja nyt jo tätä 1v. Kaksi kuukautta on loppupeleis aikana tosi vähän, mutta kehitykseltään Erinin kohdalla ainakin aivan hurjia harppauksia. Erin kävelee jo aivan täysin, väsähtäessään saattaa vielä kontata mutta seon aika harvinaista nykypäivinä, hän myös kiipeilee kovasti. Pääsee itse jo senkkipenkille sekä sohvalle ja osaa hienosti tulla itse alaskin jalat edellä.

Voisin näin aluksi kirjailla Erinin neuvolakuulumiset ylös, tai sen mitä saan näistä harakanvarpaista selvää :D
 Erinin 12kk mitat;(sulkeissa 8kk mitat ja perässä verrattavaksi Eeliksen mitat)
 
Paino 11620g (9880g) 11040g
Pituus 77cm (71,5cm) 80,3cm
Päänympärys 48cm (46,3cm) 48,6
Näitä mittoja onkin tosi hauska vertailla ja kuten suoraan näkee, niin Erin painaa melkein 600g enemmän kuin Eelis 1-vuotiaana mutta hän on yli 3cm lyhyempi!

Neuvolakortissa lukee jotakuinkin näin; "Hyvä, tasainen kasvu. Kotiruokaa syöneet, kevtymaitoa perheess juodaan. D-vitamiinit saa. Harjailtu hampaita + xylitol- pastilleja käytetty. Ihana typykkä! Kävelee ja leikkii. Kiipeilee, taputtaa ja vilkuttaa. Puhelee, tuntuu ymmärtävän. Asiat kunnossa!"
Erin on samanlainen tutkija kuin Eeliskin ja hän kovasti seuraa isoveljen touhuja ja yrittää kovin tehdä asioita samallalailla. Molemmista lapsista on kasvanut myös hyvin empaattisia ja huomaavaisia, osaavathan he paijata toisiaan ja vanhempia sekä myös nukkevauvaa. Erin rakastaa musiikkia ja hytkyykin sen tahdissa mielellään, myös hän tykkää taputtaa ja rummuttaa jalkoihinsa. Musiikiksi riittää äitin laulu taikka vaikka kapuloiden kopina niin johan neiti rytmit taitaa.

Erinillä on ollut jo seitsemän hammasta jostakin 8 kk iästä saakka, mutta nyt 1v neuvolassa huomasin että oli juuri saanut puhkaistua ensimmäisen poskihampaansa alas ja heti perään myös toiselle puolelle. Hampaita löytyy siis suusta jo yhdeksän!
Erin on edelleen hyvin rauhallinen ja tyytyväinen typykkä mutta osaa myös ilmaista jos jokin on huonosti, on nälkä tai väsyttää. Kielellinen kehitys on tasaista, uusia äänteitä ja äänen tasoja ilmaantuu koko ajan. Neiti osaa myös päristellä ja naksutella suullaan. Erin osaa sanoa äidin, isin ja tutin lisäksi myös pappa. Sanojen ymmärrys on kuitenkin aivan omaa luokkaansa, ymmärtää erityisesti päivärutineeihin liittyvät asiat kuten "lähdetäänpäs syömään" tms lausahdukset tai jos kysytään "onko Erinillä kakka?", alkaa hän kiskomaan bodyn kaulusta jos näin on!
Ruuan suhteen olemme siirtyneet jo pitkälti normaali kotiruokaan, pilttejähän meillä ei olla tähän mennessäkään syöty mutta omista soseistaan on Erinkin päässyt karkeampaan kotiruokaan ja mukaan on mahtunut myös uusia makuja. Maidon Erin saa edelleen myös rintamaitona mutta myös lehmänmaitoa olemme aloitelleet kupista juotuna. Pääosin neiti syö ruokansa itse, mutta myös me syötämme neidin välillä. Tämä vain siksi että ruokailu sujuu sutjakammin ja vältymme suuremmilta sotkuilta silloin :D
Erin tykkää ite myös harjotella pukemaan ja riisumaan, hauskinta on pukea kaikki päähän. Sukat ja housut varsinkin, Eeliksen lakkejakin on mukava kokeilla mutta välillä Erin pukee päähänsä myös jonkin lakanan tai peiton ja kurkkaa takaa "kukkuu". Sukat ja sukkahousut ei oo jalassa kivoja, ne pitää aina saaha repii pois päältä. Mekot on ihan jees välillä, mut kyllä ilman mekkoa on vauhtikin paljon nopeempi!
 Onhan se tympee ku helmaki jää jalkojen alle, koitappa siinä sit kontata tai noussa seisomaan :DPäiväunet Erin nukkuis mielellään säästä riippumatta myös edelleen ulkona. En just nyt ees muista koska Erin ois nukkunut viimeks päiväunensa sisällä.. Sisällä unet jäävät helposti puolesta tunnista tuntiin ja ulkona ne saattavat kestää jopa 5h. Tällä hetkellä lapset heräävät 7-8 aikaan aamulla ja jaksavat valvoa 20-21 saakka. Eelis ei nuku pääosin päiväunia mutta Erin nukkuu päivästä riippuen yhdet tai kahdet, yleensä enne puolta päivää hän nukahtaa ja nukkuu 4-5 tuntia, jolloin ei nukukaan toisia päiväuniaan koska jaksaa hyvin valvoa yöunille saakka. Semmonen tää meidän 1-vuotias pikkurinsessa <3
 Ihanaa loppuviikkoa kaikille <3

5 kommenttia:

 1. ihana tyttö! ja paljon onnea 1-vuotiaalle :)

  VastaaPoista
 2. Ihana neiti kyllä ja vitsit miten pitkät päikkärit! :D Mut hassua, miksi neuvolassa on kysytty mitä maitoa teillä juodaan ja vielä kirjoitettu se korttiin? :D Ei meillä vaan oo koskaan kysytty ees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyajan rasvakeskstelut! Ne suosituksetha ois et rasvaton maito ja sit pitäis antaa ruuan mukana joku lusikallinen öljyä lapselle, mut hölynpölyä sanon mie! Meillä syyään oikeaa voita ja sinistä maitoa :D

   Poista
  2. Hihi, erppuli kiittää :) joo, neiti on kova nukkumaan, tänää toisilla unillaan mut silti jo 3h nukkunu!

   Poista