maanantai 14. lokakuuta 2013

Omatoiminen Eelis.

Meidän pienestä on kasvanut niin iso omatoiminen poika. Eelis on singahtanut viimeisen parin kuukauden aikana varmaan 5cm eli pituus jo lähentelee metrin mittaa ja painoa on se 15kg mitä ollut varmaan viimeisen vuoden ajan.

Eeliksellä on nyt kaikki maitohampaat ja "oraalinen" vaihekin alkaa olemaan ohi, tutin jäätyä pois hakeutuivat sormet suuhun mutta eivät enää nykysin. Hiusten silittely, varsinkin nukahtamisvaiheessa on pojalla edelleen tärkeää mutta muista vauva-ajan tottumuksista on nyt päästy irti kokonaan. Vettäkään Eelis ei enää öisin herää juomaan vaan nukkuu täysiä öitä. Eelis menee iltasin nukkumaan 7-8 maissa ja nukkuu pääsääntösesti 12h! Aika huikeaa niin saa tääki äiskä levätä. Tällä hetkellä mennään täysin ilman päiväunia mut se ei oo ollut meillä ongelma, vaan pikemminkin vaan helpottanut arkea kovin :) Sillä iltaisin nukahtaminen ei veny enää puolleen yöhön ja 3h nukuttamiset ovat vaihtuneet 5-10 min hyvien öiden toivotteluun sekä unilauluun.

Ihana on kyl seurata oman pojan kehitystä, onhan arki välillä aika haastavaakin kun toinen alkaa oleen uhmaikäinen todella lujan tahdon omaava pieni natiainen, mutta kyllähän tää poika antaakin paljon! Kielellinen kehitys on nyt kesän jälkeen ollut niin ylihuikeaa, ja kuinka sydän sulaa kun toinen keksii uusia sanoja vaikkei ne aivan oikein vielä menisikäään on se yrityskin aivan mahtavaa.

Eelis siis onkin nykysin mahoton papupata, hän osaa laskea viiteen sekä luetella numerot kymmeneen saakka toistaen. Sanoja ja lauseita tulee päivittäin lisää, ja onhan isi opettanut Eelikselle myös paljon hyödyllisiä sanoja ja lauseita joita ollaankin saatu mahat kippurassa nauraa; näihin lukeutuneen puliukko, kova ääni äiti huutaa, hyi mitä matoja mm. Sanoja opitaan siis toistamalla, mutta esimerkiksi lauluja osataan jo niin hyvin ulkoakin että kun äiti laulaa ekaa säettä on poika jo toisessa menossa!

Eelis leikkii autoilla ja moottoripyörillä, ajaa mopoa ja traktoria päivittäin, mopoa ajettaessa täytyykin aina olla kypärä päässä! Automerkeistä tunnistaa mersun, audin, wolkkarin, nissanin, toyotan sekä fordin mm. Eelis tykkää myös rakentaa legoja ja leikkiä hiekkalaatikolla. Leikkipuistos mukavinta on myös kiivetä korkeimpiin telineisiin ja laskea suurimmatkin liukumäet ihan itte alas, äiti saa kylläkin viel ottaa vastaan :)
Toinen on niin kova touhuaja ja varsinkin innostuessaa välillä vähän tölmii itteään ja pikkusiskoakin mut onneks pääosin vaan paijaa, halii ja pusuttelee toista, hokien Eesi isoveli hoitaa Eeniä, oma pikkusisko <3

Eeliksellä on mahottoman hyvät käytöstavat, osaa kiittää, pyytää anteeksi jo niin taitavasti. Eelis osaa myös pyytää kohteliaasti kuten "antaisisko" <3Muutenkin hyvin huomaavainen ja tarkkaavainen poikanen. Isi kun lähti kouluun pyörällä, juoksi Eelis ulko-ovelle "isin kypärä hakemaan". Hellyyttävintä on nää ihanat huomiot ja se kun toinen tulee halaamaan ja samalla taputtaa olalle kuin lohduttaen! Eelis kyl jakaa rakkautta ja hellyydenosoituksia kaikille ympärillänsä oleville. Muistaa lähties käyä antaa pusut ja halit, toivottaa heipat.
Minun onnekseni meidän molemmat lapset näyttää olevan aikas kaikkiruokasia! Tällä hetkellä ainakaan ei tuu mieleen yhtään ruokaa mitä Eelis ei suostuisi syömään. Se on kyl ihanan helpottavaa, tarvi miettiä ainakaan mitään korvaavia vaihtoehtoja tai sitä et miten lapsen saisi syömään edes jotakin.

Hampaiden pesu, kylpeminen ja saunominenkin on niitä parhaita juttuja! Niitä Eelis vois kyl tehdä monta kertaa päivässä. Välillä vähän turhankin usein :D Työkalut ja ruuanlaitto välineetkin lukeutuneen parhaimpiin leikkihetkiin ja kaikkea pitäisi korjata, kokata ja niin siivotakin aina uudelleen ja uudelleen.
Eelis rakastaa myös ylikaiken musiikkia! Toinen soittaa kitaraa, laulaa, hakkaa rumpuja, keksii kaikesta soittimia tai mikrofoneja ja esintyy niin tunteella. Vain hienovarasesti kestää kehua, koska muuten poika innostuu ja alkaa värkkäämään tai heittää kokonaan soittamasta. Katsoa saa muttei tuijottaa!

Tällä hetkellä poika on puolikuiva, eli päivisin mennään ilman vaippaa (ulkona vaippa mutta pääsääntösin pysyykin kuivana) ja yöunille sitten vaippa joka on aamuisin edelleen likomärkä, joten ei vielä jätetä yövaippaa kyllä pois ettei sänky alkaisi lainehtimaan :D

Eelis on tekniikan ihmelapsikin! Puhelimia käyttää kuin kokeneempikin tekijä ja tietokoneella osaa selata youtubea paremminkuin moni aikuinenkaan. Löytyy pikku traktorit, muumit ja erilaiset hyvät lasten biisutkin jopa. Vaikkakin ganman style ja muut hittibiisitkin kelpaa pojalle. On tuo mallioppiminen niin mahtavaa!

Että semmonen tää meidän pieni huligaani on tänä päivänä. Niin nää lapset kasvaa ja kehittyy, lasten myötä sitä vain näkee kuinka aika lentää, aivan liian nopeasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti