torstai 9. tammikuuta 2014

Vanhemmuus

Kyl tää vanhemmuus on välillä aika haastavaa. Yhtä vuoristorataa etten sanois. Se mikä toimi eilen ei välttämättä toimi tänään. Rutiinit ja tarkat rajat auttaa hieman, muttako uhmaa pukkaa nii lapsi vaa taistelee kaikkea niitä vastaan.

Kyllä sitä kokee tekevänsä jotain oikein kun lapsi omistaa hyvät käytöstavat, joita oon aiemminkin painottanut. Onhan sekin ees jotain! Virtaa ja vaaratilanteita riittää mutta onko sekään nyt aivan väärin? Onhan lapsi terve kun leikkii, ja myös silloin kun ei lopeta leikkiään, eihä sitä malta. Jaksoihan nää meiän lapset istua just tampereelle ja takas iha nätisti, vaik sit vöistä päästyään hyppivätkin seiniä pitkin nii kait sekin on ees jotain et autossa ollaan rauhassa.

Entä kaupassa? Meillä lapset käy aika harvoin siel, yleensä meen yksin. Joskus käydään vaunuilla ja siellä ne ovat tyytyväisinä, Eelis osaa jo pyytää pillimehua ja muuta mut ei me niitä aina osteta. Jos ostetaankin nii osaa kiltisti oottaa ja tietää et saa sen pillimehunsa tai lakritsipatukkansa kassan jälkeen. 

Kylästellessä kaikki on iha uutta ja jännää, sillo ei kyl malteta olla paikallaan vaan koko kyläreissu on yhtä rallia kun kaikki tavarat ja lelut kiinnostaa nii kovin.. Joskus Eelis kävelee suoraan jääkaapille ja on vailla muka jotakin vaik oltais just syöty. Enemmänkin tää tapa naurataaa kaikkia kuin ois häiriöks, ainakaan kukaan ei myönnä.

Yöunien kans taistelu helpotti kesällä kun jätimme päikkärit pois, nukahtaminen tapahtui alta 10minuutin.. Erinin osalta rauhoittui siinä vaiheessa kun yömaito jäi pois. Ihanteellinen tilanne, mutta mikä nyt neuvoksi? Eelis nukkuu pari tuntia, herää virkkuna ja valvois pitkälle yötä.. Alkaa käymää aika raskaaksi kun illalla ei kerkee vähä nollata päätään ku yhtä vilinää siihen saakka et lapset nukahtaa ja itekin samaan syssyyn. Aamutkin alkaa lennosta, ei puhettakaan aamukahvista rauhassa.

Kyllä, hermot välillä riekaleina ja unettomien öiden jälkeen saattaa tää äiskäkin päästellä ärräpäitä tai korottaa ääntä. Ihan vahingossa, tiukkaa linjaa pidetäänkin eikä millään tahota käyttää nii rumia sanoja mut joskus kun se raja ylittyy saatta sammakoitaki lennellä. Mut onneks aniharvoin ja vaan yliväsyneenä kiukkumaakarina.

Nyt oiski tarkotus saaha tään perheen unirytmit kuntoon ja tään äiskän hermot takas kasaan, saa nyt kaikki ärrimyrrit ja mörrimöykyt kadota elämästä! Energiaa elämään ja jaksaa taas, eiköhän se kevät aurinkoki ala kohta jo pilkahtelemaan :)

Välillä näin vanhempana miettii vaa mistä niitä työkaluja löytyy tähän lasten kasvatukseen.. Mut eikait valmiita keinoja ookaan, neuvoja ja tukea saa varmasti muilta vanhemmilta(niinkuin omiltaankin) vaa jokainen joutuu itse etsimään sen kultaisen keskitien ja toimimaan omille lapsilleen toimivimmalla tavalla? Vai mitäkä?

4 kommenttia:

 1. Meillä ei onneksi kärsiny rytmit lomalla ollenkaan, tuntuu että hajoaa pää jos rytmit yhtään sekoaa :D Lasten kanssa on kyllä niiin vaihtelevia päiviä, mutta se kai äitiydestä tekeekin äitiyden ;D Ollaan me sitkeitä sissejä kun jaksetaan päivästä toiseen, miehet ne vaan lepäilee töissä ;) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Huhhei! Meil rytmit pysy suht hyvinä lomalla, mut ihme heräilyjä nyt.. Plussaa se et välillä myös nyt päiviä et unta riittää isommalla jopa 19-10! Pienemmällä jopa 11, nukahtamisajasta ei sit puhutakaan sen kohalla ku vaihtelee viel :D

   Poista
 2. Yhdyn näihin sanoihin, hyvin kirjoitettu!:) Meillä on onneksi rytmiasiat olleet kunnossa lähes koko ajan, mutta päivät ovat todellakin erilaisia! Se on todella väsyttävää välillä, varsinkin uhman aikaan, kun yrität pitää sovituista asioista, ajoista jopa kiinni ja toinen nyt on mitä on.. pistää vastaan kaikessa :D Seuraava päivä voi ollakkin yhtä iloa ja hehkua :D Yhtä mielialanvaihtelua, ilmeisesti ainakin meillä..:D

  Ja mitä tuohon kauppahommaan tulee.. Itse tykkään käydä kaupassa yksin ja haluankin aina käydä että varmasti tulee ne oikeat raaka-aineet ja tarvikkeet ostettua ja samalla saa vähän aivoja tuuletettua,pieniä mutta silti niin suuria asioita.. :D Meidän isommainen on välillä matkassa mut on sekin hankalaa jos on isoilla ostoksilla, pienin on käytetty kerran kaupassa kun olimme koko perhe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Jep, seon jännä et vaik kuin yrittää pitää rytmistä ja rutiineista kii niin silti päivät voi olla niin erilaisia. Samanlaista mielialanvaihtelua se meilläkin, kylläkin voi tuulesta vaihtua tunnin sisäänki toisesta toiseen :D

   Kaupassa niin paljo aina porukkaa, et jos pitäis muistaa kaikki viel ostaa lasten kans niin jäis varmasti puolet vaik ne listassa oiski, parasta siis vaa käyä yksin saahaanpa me mammatki se oma hetkemme! Pääosin käyäkin sit vaa täydennydstä hakeen; rahkaa ja raejuustoa jos lapset mukana :D

   Poista