tiistai 29. tammikuuta 2013

Lomalla Egyptissä.

Sainpas viimein tään tehtyy valmiiksi, vieläki oisin voinut kuvii lisäillä ja kirjotella kaikkee, mut nyt saa luvan riittää. Eikhän täs oo aikamoinen tietopaketti meidän lomastamme, tai pintaraapasuu ees ;)

Lomakohde; Makadi Bay, Egypti. Hurghadan lentokentältä n.30km päässä.

Hotelli: Fort Arabesque, 4 tähteä.
Valuutta: Egyptin punta 8EGP: n.1€
Egyptin punnan alempi rahayksikkö on piasteri. Yksi Egyptin punta on yhteensä 100 piasteria.
Aika: Talvella sama aika kuin suomessa, ja kesäisin tunti eroa Suomen tyhmän kesä-talviaika järjestelyn seurauksena.

Ruokailut: All inclusive. Aamiainen, lounas ja päivällinen noutopöydästä ruokajuomineen (paikalliset viinit, oluet, virvoitusjuomat ja kivennäisvesi) osoitetuissa ravintoloissa + baaritarjoilut. Virallisia ravintoloita oli kaksi kuten myös rantabaaria, joista sai myös ruokaa. Näiden lisäksi oli aulabaari ja allasbaari joissa tarjoiltiin pelkkiä juomia.

Minibaarin juomat sisältyivät myös All Inclusiveen, minibaaria täydennettiin päivittäin.
The East & West Wing Restaur
Uimarannat ja korallit: Privaranta ja rannasta pääs suoraan sukelteleen ja ihasteleen koralleja. Veen ollessa korkealla hiekkarantaa oli sopivasti et lapsen kans pysty kahlaileen ja uiskenteleen, ja sit ku oli matalammalla niin piti ettii semmonen kohta josta ei heti korallit alkaneet et pääs avojaloin käveleen hiekkaa pitkin. Rannathan oli siis raivattuja, et ei ne ollutko vanhoja kivettymiä, mut kyl sieltä koloista kaloja uiskenteli ja ne oli täynnä meritähtiä, joten avojaloin ei uskaltanu kyl hirmusti kävelleskellä niiden pääl, saatto olla terävii reunojaki tms. muita ikäviä ylläreitä. Veden lämpö oli jotain +20-25 °C.Altaat: Altaita oli useita, ja niit pysty vaihtaan aivan tuulen ja auringonpaisteen mukaan mieluisampaan. Lasten allas piti olla varustelussa, ja olihan siel semmonen kämänen allas jossa oli vettä just jonku 70cm, mut vesi oli kylmempää kun muualla ja siin ei ollut mitään aktiviteettia esimerkiks liukumäkee tms. Viihdyttiinkin parhaiten allasbaari altaalla, jossa veden lämpötilaki oli pääsääntösesti + 30  °C.Palvelut ja aktiviteetit:Hotellilla oli korkeasti varusteltu, koska sieltä löytyi oma kauneussalonki, kuntosali&spa, kaupat; apteekki, turistikrääsä/marketti, hajuvesiliike, kello ja koruliike, vaate ja laukkuliike sekä useampi muu pikkuliike vielä. 

Näiden lisäksi rannalla oli oma tatuointikoju sekä IDive sukelluskeskus.
 

Hotellilla oli myös oma animacion tiiminsä jonka mukana oli mahdollista päästä kokeilemaan erilaisia aktiviteetteja mm:

- vesijumppa
- pöytätennis
- tennis
- rantalentopalloa
- rantajalkapalloa
- kanootteilua
- snorklausta
- windsurfingh
- sailing
- hevos ja kameliratsastusta


Retket: Mehän ite käyty sit ku veneretkellä. Päätettiin jättää Kairon ja Luxorin retket väliin, koska Kairoon ois ollu 500km ja Luxoriin 300km, et ois ollu turhan pitkiä päiviä Eeliksen kans istuu linja-autos ja kierrellä nähtävyyksiä.

Sulhasenihan kävi yksin kokeilemassa myös Finnmatkojen järjestämää Aavikkosafaria. Itehän en ois saanu ajaa ees niit vehkeitä raskaana, ja Eelishän nyt on tieten liian pieni semmosille hiekkasafareille :D

iDIVE:Oli siis paikallinen sukelluskeskus, joka järjesti erilaisia retkiä myös. Ostimme heiltä päivän pituisen veneretken, joka kustansi yhteensä 70€ ja sisälsi lounaan ja juomat koko päivälle. Lähdimme aamulla n. klo 9 ja saavuimme takaisin hotellin ranteen iltapäivästä n. klo 16.30. Päivän aikana kerkesimme pysähtyä kahdessa eri "kansallispuistossa" ihastelemassa koralleja, sekä Mahmya paratiisisaarella. Muuten reissu oli tosi mahtava, mut Eelis raukkanen meinas tulla merisairaaksi, yökkäili vähän mut sit ku nukahti minun sylliin niin rauhottui <3Finnmatkat: Badawya: Aavikkosafari.

Päivän aikana pääs ajamaan niin mönkijällä, Spider Carilla kuin Tank Carilla. Sekä kokeilemaan  ratsastamista hevosella, kamelilla ja aasilla. Mieheni kävi kamelin kyydissä, ja siit onkin tallennettuna muutama kuva.
Pääpiirteittän päivän kulku oli; linja-autolla tukileirille, josta mönkkäreillä ajoa suoraan aavikolle ja tutustuminen sen karuun maisemaan. Vauhdikkaan aavikkoajelun jälkeen takaisin tukileirille, jossa mahdollisuus kokeilla sekä Spider Caria että Tank Caria, sekä kokeilla sitä kameliratsastusta ja näiden jälkeen vaan ruokailut; yksinkertainen egyptiläinen lounas aavikkoleirissä ja sit takas hotellille.

Shoppailut:

Hotellialueella oli sen verran hyvät shoppailumahdollisuudet joten teimme siellä pääsääntösesti kaikki ostokset. Kävimme kuitenkin tutustumassa SenzoMall ostoskeskukseen, jossa oli kansainvälisiä liikkeitä kuten Mango ja InterSportti. Ostoskeskuksessa oli myös suuri marketti Spinneys johon kävimme tutustumassa. Kallista siellä kyl oli, joka liikkeessä siis, joten shoppailut jäivät pikemminkin suosiolla väliin ja keskityimme vaan kiertelyyn ja ihasteluun.

Senzo Mallin lisäksi, kävimme myös yhtenä iltana tutustumassa Hurghadan kolmeen eri keskustaan: New marinad, downtown ja newtown ja teimmekin siellä muutamia kivoja löytöjä. Kyllähän siel meiltä turisteilta yritettiin pyytää vaik mimmosii summii, onneksemme saimme tingittyä kuite aika hyvin eikä jäänyt kovin paha makus suuhun.

Kaiken kaikkiaan ostokset jäivät hyvin vähäisiksi, toimme pieniä tuliaisia kuten feikkipaitoja, pari matkamuistoa sekä papyrusta, itsellemme ostimme kellon, pari laukkua ja muutaman matkamuiston myös; albasterista tehdyt Bastard kissan, pyramidin sekä Tutankhamonin. (näistä klikkailen kuvii sit myöhemmin omassa postauksessaan) Egyptistä kannattaa siis ostaa: messinki- ja kupariesineitä, papyruksia ja basaltista ja alabasterista tehtyjä matkamuisto- ja käyttöesineitä.

Lennot;  Meni hyvin Eeliksen kans, mennessä nukku viidenn tunnin lennosta neljä tuntii ja tullessakin yli puolet matkasta. Finnairin koneet on kyl vaan pirun ahtaat, mut onneks lennot ollu sen pitempii niin jakso just ja just sen aikaa siel polvet sylis istuu.

Lentokenttä; turvatarkastukset yms. höpöhöpöä, muka toi Hurghadan kenttä joku sotilaskenttä, mut oli siel aika kämäset ne turvatarkastukset. Passeja vilkuiltiin useampaan otteeseen, mut vaik kamppeet piippaili ja läpivalaisutki niin ei ne muutako ohjanneet vaan etenee ja nyökkäilivät vain :D

MATKAVINKIT; Kaiken kaikkiaan reissu oli hyvin onnistunut ja lähetään kyl joskus toistekin Egyptiin, oli se kulttuurishokki kuite omansa et kahen viikon loman jälkeen oli aikas huikeaa palata Suomeen ja varsinki omaan kotiin sit <3

Käsidesi; Kannattaa kantaa aina mukana, pessä ja pyyhkiä käsiä mahdollisimman paljon. Bakteerikanta on hyvin erilainen kun tääl koto-suomessa. Tärkeintä erityisesti rahan käsittelyn jälkeen sekä ennen ruokailuja. Egyptiläiset rahat oli kyl hirveen likasii ja tahmasia, ja se hygieniataso on kuite aika huonoa, vaikka siis ruokahan oli hyvin valmistettua ja puhtaista raaka-aineista, mut ehottomasti pidän käsidesiä avainasemassa, sillä mehän vältyttiin täysin siltä Faaraon kiroukselta, joka monilla egyptinmatkaajilla iskee jopa useampaan kertaan.

Tinkaaminen; Kuten jokaisessa turistikohteessa, aivan välttämätön sillä jokainen myyjä yrittää pyytää kohtuuttomia hintoja. Pääsääntösesti vähintään puolet hinnasta piti saaha pois, ennenku ne alko oleen lähemmäs niit oikeita hintoja, ja kylhän useimmiten lopulta ne antoki periks. Onneks oli sit niitki liikkeitä jois oli hinnat valmiina, ei tarvinu sitä työlästä prosessii käydä läpi koko aikaa :D

Tula-reppuilua;  Ehoton lapsiperheellä! Ainakin meiän 1,5vuotias nautti niin kovasti pomppivasta kyydistä :D Onneks viihty repsussa, niin meiän kulkeminen ja liikkuminen paikasta toiseen oli niin helppoa. Päikkäreillekin nukutettiin aina reppuun ja sit laskettiin vaan sänkyyn tai aurinkotuoliin nukkumaan. Ei oltais kyl pärjätty ilman, kiitos siis Ipanaiselle ja Lapsiperheen Matkakäsikirjan  Inarille  ja Inna-Pirjetalle vielä.

Autokulttuuri;  kaoottista, joten suosiolla kannattaa vaan käyttää paikallisia takseja tai muita kyytejä. Itsekin suunnittelimme, että vuokraisimme auton, mutta kun ajokulttuuri oli mitä oli totesimme et ei missään nimessä. Siel ajellaan ilman minkäänlaista järkevää säännöstystä, isompaa kyllä väistetään mut ohittaessakin saattaa kolme autoa olla rinnakkain yhtäaikaa. Ei tarvinut kyl ihmetellä miks sieltä uutisoidaan niin paljon kolareista yms.

Ruoka; Monipuolista, salaatit jätimmä syömättä mutta hedelmiä ja jopa mansikoitakin uskaltauduin syömään. Myös maitotuotteiden kanssa arkailimme, mutta esimerkiksi rantabaarin jäätelöitä söimme ilman minkäänlaisia oireita. Jälkiruokia oli laidasta laitaan. Lihaa, kalaa ja kanaa erilain laitettuina, riisiä ja ranskalaisia myös, et jokaselle jotakin eikä tarvinu samoja pöperöjä syyä päivästä toiseen kun buffetit vaihtelivat päivittäin + jouluna ja uutena vuonna oli omansa juhlabuffansa viel.

Juoma; Pullotettu vesi on kyl ehdoton. Spritea en suosittele kelleen, maistu aivan kuselta! Coca-cola ja Fanta lemppareita, fantasta vaan meni koko suu keltaseks :D Mehut olikin sit omaa luokkaansa, varsinkin appelsiini ja ananas, nam! Paikallinen olut oli kyl kans hyvää (mitä nyt pari kertaa kielellisien sitä maistoin), ja punaviiniäkin maistoin et seki aivan juotavaa mut ei mitään huippua kuiteskaan.

Kulttuuri; Mukava et siel kaikki hoitivat kaupanteon ja keskustelun mieheni kautta,vaikka naiset ei kovin arvossaan olekaan Egyptissä niin itse ainakin nautin siit et sain ite vaa höllätä, olla ja antaa mieheni hoitaa kaikki järjestelyt.

Pukeutuminen; Miehillä toivottiin polvien peittäviä eli pitkiä housuja ja naisten tuli peittää hartiat ja polvet ravintoloissa ja yleisillä paikoilla. Mut allasalueella ja rannalla tieten sai bikineis vapaasti kulkee. Kyl moni nainen oli pukeutunut paljastavammin ravintolaankin, ilmeisesti tietämättömänä näistä säännöistä ja saivat kyl paikallisilta paheksuvia katseita. Itse ainakin nautin kun sai olla rauhassa eikä ne egyptiläiset miehet kytänneet tai ahistelleet toisin kuin esimerkiksi ku Kanariansaarilla ollessa (siel ei kestänyt huoneesta ulos astua ku oli jo lauma miehiä ympärillä ahistelemassa)
Islaminuskoiset tieten olivat paljon tarkempii kaikista säännöksistä kuin kristinuskoset, näitäki on tieten niin moneen lähtöön eli törmättiin lepposiin islaminuskosiinkin, jotka eivät poikenneet elämäntavoiltaan paljoa meistä mut taas sit niit toisen ääripään islaminuskosii, jotka olivat niin henkeen ja vereen et heil aivan puistatti jos joku muu oli erilainen ku he.

MIINUKSET: 

- MUURAHAISET! Ihan semmosii minejä, mut niitä oli aivan tuhottomasti jos jonku sipsin murun oli lattialle tiputtanut. Ja voin kertoo et oli muurahaisilla oma joulunsa ku Eelis oli vähän murustellu keksii ja sipsii pitkin huonetta :D Raid-pullo oli kyl kätevä, riitti pieni suihkaus ja kaikki kupsahti. Mut nää muurahaiset, niinkin harmittomat saivat koti-ikävän kasvaan :D Selvästikkään en tykkää minkäänlaisista öttiäisistä.

- FINNMATKAT: Oppaat oli tosi tietämättömii, ja muutenkin jäi jotenkin huono maku koko lafkasta :D Toiste otetaan kyl omatoimimatka, kun ei ainakaan omalla kohdalla koettu millään lailla tärkeeks matkanjärjestäjää. Helpommalla pääs ku ite otti kaikesta selvää ku yritti saaha oppaalta jotain tietoo irti, ku kuitenkaan se sit ollut ees paikkaansapitävää tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti